Roti Homemade
Roti Homemade
Oleh:Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
Bahan2:
3 cawan tepung high protein (bleh guna tep gandum tp tepung high protein lebih baik)
2 sudu makan susu tepung
1/4 cawan gula kastor
2 sudu makan butter/marjerin
1 cawan air suam + sedikit warna kuning jika suka
2 sudu teh yis segera
Sedikit vanilla jika suka
Cara Penyediaan:
Satukan tepung bersama susu tepung, gula, garam dan gaul rata. Masukkan
butter/marjerin dan gaul hingga jadi seperti serbuk roti. Buat lubang
di tengahnya dan masukkan air suam, vanilla dan yis. Gaul rata dan uli
selama 10-15 minit.
Tambahkan sedikit tepung atau air jika perlu semasa
menguli. (Boleh juga diuli doh ni dalam breadmaker atau dengan
menggunakan stand mixer).Buatkan bentuk bulat dan sapu sedikit minyak
bahagian luarnya. Masukkan ke dalam bekas dan tutup. Ketepikan lebih
kurang sejam atau sehingga doh naik sekali ganda. Tumbuk doh untuk
membuang angin di dalamnya dan bentukkan mengikut citarasa.
Sy buat
bulat sebesar bola golf dan susun di dalam dulang. Kalau suka boleh
dimasukkan inti. Ketepikan selama lebih kurang setengah jam atau hingga
doh naik sekali ganda. Sementara itu panaskan oven pada suhu 180 djh.
Jika suka boleh sapu atas roti dengan telur yg dipukul dengan sedikit
air atau susu (egg wash) dan boleh ditabur bijan atau sebagainya di atas
doh.
Bakar hingga kuning keemasan (lebih kurang 15-20 minit jika buat
seperti dalam gambar- bergantung pada saiz doh dan oven). Keluarkan dari
loyang dan sementara roti masih panas sapukan permukaannya dengan
marjerin/butter.
Selamat Mencuba!
No comments :
Post a Comment