Roti Manis
Roti Manis
Bahan2:
3 cawan tepung high protein (bleh guna tpg gandum tp tepung high protein lebih baik)
2 sudu makan susu tepung
1/4 cawan gula kastor
2 sudu makan butter/marjerin
1 cawan air suam
2 sudu teh yis segera
Sedikit vanilla jika suka
Cara2:
Satukan
yis, air suam & vanilla, kacau hingga larut, ketepikan. Dlm bekas
lain, satukan tepung bersama susu tepung, gula, garam dan gaul rata.
Masukkan butter/marjerin dan gaul hingga jadi seperti serbuk roti. Buat
lubang di tengahnya dan masukkan bancuhan yis td.
Gaul rata dan uli
selama 10-15 minit. Tambahkan sedikit tepung atau air jika perlu semasa
menguli. Buatkan bentuk bulat dan sapu sedikit minyak bahagian luarnya.
Masukkan ke dalam bekas dan tutup. Ketepikan lebih kurang sejam atau
sehingga doh naik sekali ganda.
Tumbuk doh untuk membuang angin di
dalamnya dan bentukkan mengikut citarasa. Sy buat bulat sebesar bola
golf dan susun di dalam dulang. Kalau suka boleh dimasukkan inti.
Ketepikan selama lebih kurang setengah jam atau hingga doh naik sekali
ganda.
Sementara itu panaskan oven pada suhu 180 djh. Bakar hingga
kuning keemasan (lebih kurang 15-20 minit jika buat seperti dalam
gambar- bergantung pada saiz doh dan oven). Keluarkan dari loyang dan
sementara roti masih panas sapukan permukaannya dengan marjerin/butter.
*selamat mencuba*
No comments :
Post a Comment